Think Big
 

Maris Strijkkwartet Info

Bio

Het Maris Strijkkwartet werd in 1999 opgericht door Frank de Gee en Hedwig Smulders, voorheen leden van het Multatuli Kwartet. Dit professionele kwartet beheerst een zeer breed repertoire en speelt naast de meer traditionele werken ook interessante onbekendere componisten. Het kwartet is genoemd naar de bekende Haagse impressionistische schilders; de gebroeders Maris.

Het ensemble heeft drie cd’s opgenomen met werken van Korngold, Sjostakovitsch, Prokoview, maar ook van de Finse componist Tauno Marttinen. Deze cd kreeg in het muziektijdschrift "LUISTER" een 10. Op onze laatste cd staan de pianokwintetten van Sjostakovitsch en Schumann. Hieraan heeft de pianiste Rixt van der Kooij haar medewerking verleend. Het repertoire is zeer breed; van de klassieke strijkkwartetten van Haydn tot hedendaagse meesterwerken. Tijdens de concerten vertellen wij altijd iets over de muziek die wij spelen, zodat het publiek er helemaal bij betrokken raakt.

Dana Mihailescu – 1e Viool
Brigitte Rebel – 2e Viool
Hedwig Smulders – Altviool
Frank de Gee – Cello- Dana Mihailescu (1e viool) is sinds 2002 tweede violiste bij het Radio Filharmonisch Orkest. Zij werd geboren in 1976 in Roemenië en komt uit een muzikaal gezin. Haar ouders zijn beide violisten. Van haar vader kreeg ze haar eerste vioollessen. Vervolgens kreeg ze les van V. Novak, totdat ze op twaalfjarige leeftijd aangenomen werd op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Haar docenten waren achtereenvolgens Qui van Woerdekom, Theodora Geraets en Jaring Walta.

Bij Jaring Walta studeerde ze solo- en orkestspel. In 2001 behaalde ze haar diploma uitvoerend musicus. Ze volgde masterclasses bij onder meer Theo Olof, Viktor Liberman, Herman Krebbers, Jacques Ghestem, Aaron Rosand en Eduard Schmieder.

Dana nam deel aan diverse concoursen, waaronder het Maassluis Concours, de Iordens viooldagen, het Rotterdams concours, het Davina van Wely Concours en het Oskar Back Concours, waar ze de halve finale behaalde.

Orkestervaring deed Dana op in het Atheneum Kamer Orkest en het Conservatorium Orkest in Den Haag. In Den Haag was ze verschillende keren aanvoerder en concertmeester. Vervolgens werkte ze bij het Residentieorkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest. Ook is ze concertmeester geweest van kamerorkest Musica Ducis onder leiding van Alexandru Lascae.

- Brigitte Rebel (2e viool) begon haar vioolstudie op haar tiende aan de plaatselijke muziekschool. Na het winnen van het concours Bergen op Zoom 750 jaar, een initiatief van de stichting jong muziektalent Nederland, ging zij privé-lessen volgen bij Theodora Geraets. Tijdens haar gymnasiumopleiding volgde zij lessen bij John Harding aan de speciale voorbereidende opleiding aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. In 1994 werd zij hier toegelaten tot de 1ste fase opleiding, die zij in 2000 voltooide bij Peter Brunt. Brigitte was mede oprichtster van de nieuwe master opleiding tot theatermusicus aan het Kon. Cons. te Den Haag. Deze studie voltooide zij in 2001 en zij mag nu de titel Master of Music voeren (MM). Tijdens haar studie speelde Brigitte in het Nederlands Jeugd Orkest en het orkest van verschillende producties van Joop van den Ende (oa. Miss Saigon en Elisabeth). Zij werkte met verschillende regisseurs (oa. Hans van de Boom en Jos van Kan) en zij speelde veel kamermuziek.

- Hedwig Smulders (alt viool) begon op haar 8ste jaar met haar vioolstudie bij de Hongaarse violist Laslo Revez en later bij Paul Vossen. Deze pedagogen legden de kiem voor haar muzikale carričre. Ze vervolgde haar studie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Qui van Woerdekom en later bij Leo Boelens. In 1987 studeerde Hedwig af waarna zij kamermuziek studeerde bij dezelfde docent. Sinds de oprichting van het voormalige Multatulikwartet – waar zij ook deel van uitmaakte – heeft zij zich toegelegd op de altviool. Ze heeft veel gespeeld in verschillende orkesten en ensembles. Verscheidene keren heeft zij de altvioolsonate van de Finse componist Tauno Marttinen vertolkt, o.a. in Finland. Van deze muziek is door Finlandia Records een CD opgenomen met oa. Hedwig als soliste. Ook soleerde zij in de altvioolsonate van Kodály.

Frank de Gee (cello) begon op 12-jarige leeftijd met cellospelen bij Jaap Blok en werd weldra toegelaten op de voorbereidende klas voor jong talent bij het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij kreeg zijn lessen van René van Ast en hij studeerde af bij Godfried Hoogeveen in 1988. Sindsdien is hij freelance cellist, en na een periode van remplaceren in verschillende orkesten, onder andere het voormalige Noordhollands Philharmonisch orkest en het Residentieorkest, is hij zich gaan toeleggen op de kamermuziek, met name het strijkkwartet. Hij was cellist van het succesvolle Multatu

Sound Fragments

Foto's

Repertoire

Een greep uit het repertoire:

S. Barber - Adagio for Strings
Beethoven - Strijkkwartet nr. 4 in c-mineur op. 18
Borodin - Strijkkwartet nr. 2 in D-majeur
Brahms - Strijkkwartet nr. 1 in c-mineur op 51
Clements - "Tree Eustatic Movements"

Debussy - Strijkkwartet
Dvorák - Strijkkwartet in F-majeur op. 96 "Amerikaans"
Dvorák - Twee walsen voor strijkkwartet
Haydn - Strijkkwartet nr. 32 in C-majeur op. 33 nr. 3 "Vogelkwartet"
Haydn - Strijkkwartet in G-majeur op. 77 nr. 1

Janácek - Strijkkwartet nr. 1 (1923)
Korngold - Strijkkwartet nr. 3 in D-majeur (1945)
Marttinen - Strijkkwartet nr. 1 op. 50 (1969)
Marttinen - Strijkkwartet nr. 2 op. 63
Marttinen - Strijkkwartet nr. 3 op. 228 (1983)

Mozart - Strijkkwartet in D-majeur KV 499 "Hoffmeister"
Pärt - "Fratres"
Prokofiev - Strijkkwartet nr. 2 in F-majeur op. 92
Sallinen - Strijkkwartet nr. 3
Sibelius - Strijkkwartet in d-mineur op. 56 "Voces intimae"

Schubert - Strijkkwartet op. posthume in d "Der Tod und das Mädchen"
Schumann - Strijkkwartet nr. 3 in A-majeur op. 41
Sjostakovitch - Strijkkwartet nr. 10 op. 118
Sjostakovitch - Twee stukken voor strijkkwartet: Elegy en Polka
Slonimsky - "Antyphonen"
Turina - Serenata

Turina - Strijkkwartet in d-mineur "La oración del torero"
Visser - Strijkkwartet nr. 2 "melodiën".
Dvorák - Pianokwintet
Sjostakovitch - Pianokwintet
Schumann - Pianokwintet

Turina - Pianokwintet
von Weber - Klarinetkwintet
Brahms - Klarinetkwintet
Mozart - Klarinetkwintet
Dvorák - Klarinetkwintet
  • * aangenaam volume
  • * professioneel
  • * akoestisch
  • * jazz
  • * latin
  • * salsa
  • * klassiek
  • * volksmuziek

Geef je een feestje in een kleine ruimte of heeft de locatie een geluidsbeperking? Een verjaardag, gewoon thuis gevierd? Een bruiloft of kleinschalig bedrijfsfeest? Of gewoon een keer wat anders dan stampende DJ's en dreunende bassen.