Think Big
 

Smallbands Festival BIGGG succes (Leiden 1 sept. '13)

Het Smallbands Festival BIGGG kan terugkijken op een zeer sfeervolle en succesvolle middag. Met ruim 40 mini-concertjes binnen 4 uur op 7 verschillende locaties was het nog een hele organisatie. Maar alles liep gesmeerd en het was gelukkig ook nog lekker weer. Op de concertjes in huiskamers en mooie panden in de Pieterswijk werd doorgaans enthousiast gereageerd. Aangezien het tegenwoordig voor de kunsten steeds lastiger wordt subsidies te krijgen is er, naast een bijdrage van de gemeente, gezocht naar een geheel nieuw en origineel verdien model; 4 muntjes voor 10 euro, 1 muntje voor 1 concertje of drankje. Als de bezoeker een locatie in gaat op een concertje te beluisteren kan er in een mini-melkbusje een muntje gedeponeerd worden. Gezien het bescheiden bedrag en de hoge kwaliteit van de musici bleek dit goed te werken. Verder is de combinatie van stijlen (klassiek, jazz en volksmuziek) uniek te noemen.
Ook de musici hadden het erg naar de zin, enkele quote’s: “het leukse wat ik dit jaar gedaan heb” (Bert L.), “wat ik zo aardig vind is dat op zo’n middag klassieke muziek en pop probleemloos in elkaar over gaan” (trio Profundo), “Erg leuk om te doen, geweldige organisatie” (Kanter duo).
In het Leids Nieuwsblad werd het festival “een verrijking van het cultuuraanbod” genoemd. Doordat de musici tussen de nummers iets vertellen over hun instrument of het repertoire had het ook nog iets van een educatief aspect. Persoonlijk vond ik het leuk om te zien dat het publiek aan het einde van de middag bij optredens van the Amazing Sonny G en pianist zanger Bert Louissen helemaal los ging – meezingen, dansen echt een feestje. Zo zie je maar dat ook zonder enorme geluidvolumes en bonkende bassen een (dans-)feest prima mogelijk is. Bert ging overigens ruim een uur langer door en vormde zo het slotstuk van wat met recht een memorabel festival te noemen is.

Tot volgend jaar,
Gr Willem KdeJ


  • * aangenaam volume
  • * professioneel
  • * akoestisch
  • * jazz
  • * latin
  • * salsa
  • * klassiek
  • * volksmuziek

Geef je een feestje in een kleine ruimte of heeft de locatie een geluidsbeperking? Een verjaardag, gewoon thuis gevierd? Een bruiloft of kleinschalig bedrijfsfeest? Of gewoon een keer wat anders dan stampende DJ's en dreunende bassen.